Tiden går fort när man har roligt. Idag är det två år sedan jag skapade Logistikfokus, och ännu en gång är det alltså dags att sammanfatta året som gått (här är förra årets sammanfattning). Det har varit ett händelserikt år, vilket också avspeglas här på bloggen. Och vem vet, kanske har du missat något? Alla länkar öppnas i ny flik, förresten, så det är bara att klicka på!

we toast with cava - slowly comming by bernat..., on Flickr
Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 2.0 Generic License  by  bernat… 

Strax före jul skrev jag ett inlägg som på många sätt kom att definiera 2012 för mig. Jag hade tidigare, under 2011, slängt ur mig en idé om att man borde kunna använda nya metaforer, som till exempel Twitter, för att beskriva och designa informationssystem inom transportbranschen. Det första inlägget gav mycket respons och när jag berättade om idéerna på konferenser och i möten fick jag mycket positiv feedback. Jag bestämde mig sålunda för att försöka ta ett fastare grepp om ämnet och skrev därmed inlägget Dags att pensionera brevduvan. Innehållet har jag sedan återberättat på flera olika konferenser och seminarier under 2012 och jag blir mer och mer övertygad om att detta är framtiden för vår bransch. Jag följde senare upp inlägget med en krönika i tidningen Transport iDag. Tillsammans utgör dessa tre inlägg en egen serie (som kan komma att utökas i framtiden).

Ett annat (relaterat) område som vi antagligen kommer att få se mer av här på bloggen är IT-systemens förändring från klassiska klient-servermodeller till molnbaserat. Ett första inlägg om detta publicerades som en krönika i Svensk Åkeritidning (och sedan även här, naturligtvis).

Jag har även spelat in ytterligare några filmer under året. De tar upp ämnen såsom målmixen (ja, den är viktig), miljöpåverkan från transportermaila kylskåp etc.

Under året har vi uppmärksammat några av de andra bloggar – och bloggare –  som finns därute. Arne Andersson, Posten, som driver E-handelsbloggen är en av landets verkliga eldsjälar. Förutom intervjun med Arne har jag även fått förmånen att gästblogga hos honom angående en e-handelsupplevelse som var långt ifrån optimal. Vi har även fått en intervju med departementsrådet Hans Brändström, Näringsdepartementet, angående den nystartade Transportbloggen (något Logistikfokus var först att rapportera om).

Logistikfokus är en crowdsourcad blogg. Det betyder att vem som helst får lov att skriva, och under året har vi fått fyra nya skribenter. Sten Lindgren, Odette Sweden, skrev om ett intressant projekt om transporteffektivitet som precis avslutats. Maria Lindholm lyfte fram vikten av kunskapsuppbyggnad för att klara av den framtida ökningen av transportbehovet. Yossi Sheffi är professor på anrika MIT i USA. För en tid sedan skrev han ett mycket intressant inlägg om logistiska kluster. Rikard Engström har länge försett stora delar av transportsverige med en månadsspaning som tar upp nyheter från främst den offentliga sektorn i Sverige, EU och internationellt. Sedan oktober publiceras dessa utmärkta spaningar även på Logistikfokus!

Henrik Sternberg skrev mycket intressant om förpackningslogistik samt om konferenserna LRN och ECITL. Övriga konferenser som rapporterats under året är utdelningen av DB Schenkers logistikpris samt Almedalsveckan.

En annan nyhet för 2012 är mina ”onepagers”. Under sommaren började jag producera enkla skisser på min iPad som substitut för långa slideshows. Skisserna tar upp logistiska koncept och måste få plats på en enda sida. Under hösten har jag behandlat ämnen såsom fyllnadsgrad, den logistiska målmixen, transportekvationen etc. Hela serien finns att se här. Och för er som vill se fler så publicerar jag ytterligare skisser på vår facebooksida.

Precis som 2011 kunde jag inte hålla mig från att posta ett litet aprilskämt. Denna gång handlade det om EU:s nya godslagringsdirektiv som skulle medföra stora konsekvenser för transportbranschen om det infördes.

Jag vill än en gång passa på att tacka alla som läst, kommenterat, delat och gillat våra inlägg senaste året. Nu är det strax jul och snart är det 2013. Ytterligare ett händelserikt år, det kan jag lova!

God jul och Gott nytt år!

0