Idag fyller Logistikfokus fem år. Och idag har jag bestämt mig för att trycka på pausknappen. När jag sitter och läser igenom alla inlägg som skrivits av alla skribenter genom åren blir jag mållös. Tack, alla som varit med och skrivit! Nu tar vi nästa steg!


flickr photo shared by Mooganic under a Creative Commons ( BY-NC-ND ) license

Jag började blogga den 7/12 2009, sex år sedan idag. Det som från början var en kul hobby utvecklades snart till en plattform där jag kunde dela tankar och idéer om saker som jag brann för – som logistik. Efter att ha bloggat om allt möjligt (och omöjligt) under ett års tid skapade jag Logistikfokus ett år senare, 7/12 2010. Jag ville samla alla inlägg inom området på ett ställe och när jag lanserade hade jag redan ett antal texter som tidigare publicerats på min privata blogg.

Logistikfokus-En-blogg-om-logistik-transporter-och-Supply-Chain-Management

Första designen av Logistikfokus som levde vidare under första året.

Vid den tiden var sociala medier hetare än hetast, även om den breda förankringen (speciellt i transport- och logistikbranschen) saknades. Det fanns nyhetssajter som Newsmill som byggde på att många kunde skriva inlägg som sedan debatterades fritt. Jag tilltalades av denna modell, att tillhandahålla en plattform för ”krönikörer” som fritt kunde publicera texter under eget namn. Jag gick alltså direkt ut med konceptet att Logistikfokus skulle bli Sveriges första (och enda) crowdsourcade logistikblogg.

Jag skapade några enkla regler och skrev en önskelista över ämnen som jag ville se på bloggen. Sedan, på årsdagen av mitt bloggande, öppnade jag portarna. Let the blogfest begin. Och det gick bra! Efter första året hade det publicerats 70 inlägg av 14 skribenter! Bloggen fick uppmärksamhet i medierna och allt tuffade på.

Efter andra året hade antalet skribenter och antalet inlägg ökat ytterligare och jag hade börjat experimentera med andra format. Jag spelade in filmer där jag förklarade olika koncept och begrepp, jag sände live från konferenser etc. Jag skrev ett antal inlägg om informationssystem inom logistik som jag fortfarande refererar till då och då (och som kommer att dyka upp i ny skepnad på Logistikpodden snart).

Under första året designade jag om sajten något

Under år 2 ändrades designen något och blev mer ”nyhetssajt”

Efter 3 år hade Logistikfokus 153 inlägg författade av 26 skribenter (hjältar!). Än en gång experimenterade jag med design och format på sajten. Jag introducerade en nyhetsticker där jag kunde tipsa om saker som jag hittade när jag surfade online. En slags ”bra länkar som jag vill dela med mig av”-lista.

Inför år 3 designades sajten om igen. Nyhetsticker infördes och layouten blev mer bildfokuserad.

Tredje året designades sajten om igen. Nyhetsticker infördes och layouten blev mer bildfokuserad.

På 4-årsdagen, alltså för ett år sedan idag, skedde nästa stora förändring. Jag lanserade Logistikpodden. Podcastmediet hade precis börjat ta fart och när jag impulssökte på logistikpodden.se och insåg att den var ledig fattade jag ett blixtbeslut (som jag inte ångrar en sekund!). Sagt och gjort. Jag designade naturligtvis om Logistikfokus igen (det var ju tradition) och lanserade samtidigt min podcast. I början låg podden som en avdelning på Logistikfokus med kort därefter fick den ett eget hem.

På fyraårsdagen lanserades den design som Logistikfokus har idag.

På fyraårsdagen lanserades den design som Logistikfokus har idag.

Under 2015 har podden tagit mer och mer ”plats” för mig personligen men också rent kvantitativt om man tittar på besöksstatistik och intresse. Jag har också upplevt ett skifte i hur nyheter och texter konsumeras online. Fler och fler ”delbara” texter skrivs direkt på Facebook eller LinkedIn och sprids i deras ekosystem. Min egen tid är dessutom en bristvara och jag har därför beslutat att Logistikfokus nu officiellt sätts i pausläge (något som i praktiken varit fallet ett tag).

Logistikpodden1.0-500x374

Logistikpodden – mitt nya hem

Jag kommer således framgent att fokusera på podden i första hand, och även om jag då och då kommer att publicera texter som kan komma att läggas även här kommer de primärt att delas via andra plattformar. Logistikfokus kommer att finnas kvar och jag kommer inte att under överskådlig tid ens överväga att ta bort något. Min ambition är att länkar och innehåll ska finnas kvar tills solen slocknar.

Några av mina inlägg här på Logistikfokus har jag för avsikt att återpublicera på Logistikpodden, inlästa som ”Tankar för dagen”. Detta är något som jag uppmuntrar andra skribenter på Logistikfokus (och andra som vill) att göra också. Jag hjälper till med inspelning etc. Kontakta mig!

Och än en gång – TACK till alla som skrivit, läst kommenterat, uppmuntrat. Utan er hade det inte gått.

Vi ses på nästa ställe.

7 december 2015
Per Olof Arnäs

 

 

 

2