Idag är det exakt tre år sedan jag startade Logistikfokus. När jag drog igång hade jag en tanke om att skapa en oberoende plattform där de som ville kunde skriva om det som vi alla (?) är sjukligt intresserade, fascinerade och hänförda av: Logistik.

Nu har det gått tre år. Jag har tillsammans med de andra 26(!) skribenterna författat inte mindre än 153 inlägg! Det är ett i veckan och långt mer än jag kunde hoppas på då alla inblandade satsar egen fritid för att skriva, kommentera och på andra sätt hjälpa till att göra Logistikfokus till vad den är idag.

En gång om året brukar jag dessutom fräscha upp Logistikfokus lite och i år har jag satsat på ett helt nytt tema, mycket mer visuellt och bildorienterat än det gamla (som kändes lite väl 2012, faktiskt…). Det du nu ser framför dig är Logistikfokus 3.0 och jag är själv väldigt nöjd med resultatet. Den uppmärksamme besökaren kanske även noterar den nya logotypen (där även min trogna följeslagare registreringsskylten har kommit med på ett hörn…).

En annan nyhet för i år är att jag har börjat lyfta in externa nyhetsnotiser som jag lägger i en egen spalt i mitten på sidan samt i ”tickern” högst upp. Tanken med dessa inlägg är att få lite mer liv på sidan samtidigt som det blir en samling intressanta nyheter från en mängd olika källor. Logistikfokus är ju som bekant på svenska, men i denna spalt plockar jag in material från hela världen. På engelska kallas detta för ”curation” (kuratering på svenska). Det innebär att någon (dvs jag) samlar in och kommenterar valda nyheter manuellt. Det är alltså inte någon automatisk publicering det handlar om. Däremot använder jag mig av diverse olika verktyg för att hitta och på ett smidigt sätt publicera. Därför kan dessa notiser se lite olika ut när ni klickar på rubriken. Vissa leder direkt till källan och vissa kanske till en mellantjänst såsom scoop.it. Jag är även på jakt efter fler som kan tänka sig att hjälpa mig med detta, så om ni gillar att bevaka och hitta de coolaste nyheterna inom vår värld så hör av er!

2013 har varit ett händelserikt år. Som en röd tråd under året har vi varje månad fått ta del av Rikard Engströms utmärkta omvärldsbevakningar. Har ni inte sett dessa innan så är det hög tid!

I inlägget Good enough? ifrågasatte jag nyttan i att alltid jaga den perfekta lösningen, till exempel på IT-sidan, när konsumentmarknaden idag är nästan lika avancerad och mycket billigare. Daniel Ekwall, Harald Holtsung och Jakob Johannesson författade två bra inlägg om transportsäkerhet. Klas Hjort debuterade med E-handel 2.0.

Själv lyckades jag nästan(?) lura några av er att EU inför nya, krångligare cabotageregler. Detta ämne fick naturligtvis sedan betydligt större utrymme inte bara i den allmänna debatten utan också här på Logistikfokus. Henrik Sternberg, forskaren bakom den uppmärksammade Cabotagestudien, skrev ett spetsigt inlägg om bollhav och ansvarstagande. Hans rapport publicerades sedan här på Logistikfokus och jag hade äran att få vara moderator på det seminarium där Henrik presenterade studien under Almedalsveckan. Han skrev även ett antal andra inlägg under året och är en av dem som skrivit mest.

Örjan Thönners skrev insiktsfullt om lastpallar och en förlegad hantering som bidrar till negativ miljöpåverkan.

Nytt för i år var de livesändningar som vi gjorde från olika events såsom Logistik och transport och Almedalen. Detta är något jag tänker fortsätta med under 2014. Det är väldigt enkelt och vem som helst kan livesända idag, direkt från sin telefon. Älskar 2000-talet!

Jag fick också tummen ur och skrev äntligen två inlägg om min egen forskning. Dels ett om hur man hanterar en förorättad elefant i en porslinsaffär (baserad på min doktorsavhandling) samt ett om en nypublicerad artikel om smarta transportsystem tillsammans med två kollegor, Jan Holmström och Joakim Kalantari. Dessutom fick jag till ett kort inlägg om twittrande lastpallar. Alltid lika kul!

Jag är väldigt nöjd med utfallet av 2013 och jag ser fram emot ett intressant och spännande valår 2014!

P.S. Du har väl inte missat facebooksidan? Kolla här bredvid=>

0