Nu när ännu ett år närmar sig slutet och julen blivit någorlunda vit vill vi på Logistikfokus passa på att önska en riktigt god logistikjul! 2012 har varit ett händelserikt år (du missade väl inte vår årskrönika?) och nu tar vi sats några dagar för att om en vecka kicka igång 2013.

Några ord om jullogistiken kanske är på sin plats. Det finns nämligen mängder av tillfällen under julledigheten då ni kan imponera, styra upp och på andra sätt lysa upp er omgivning med era logistiska färdigheter. Några exempel:

Fyllnadsgradsoptimera granhämtningen. Varför ska alla grannar hämta granar själva? Fixa en lastbil och ordna distribution åt hela kvarteret.

Använd MPS-principer i matlagningen. Själv skapade jag en Bill of Materials över min godistillverkning. Här kunde jag lätt se vad som behövde inhandlas (även grupperat på plockavdelning i butik, naturligtvis). Min BoM inklusive recept (även kallat Bill of Labour) finns här. Resultatet då? Jo tack, alldeles utmärkt:

Flödesoptimera julbordet. Se till så att alla kan hämta mat utan att störa flödet. Ställ allt i rätt ordning, se till så att alla redskap ligger där de ska, utnyttja lokalen och möblerna optimalt. Till exempel så kan ett rektangulärt bord användas på många sätt, vissa bättre än andra. Försök att maximera användandet av bordets långsidor. Kan du placera bordet mitt i ett rum är detta att föredra, då kan gästerna hämta mat från två håll. Är bordet väldigt långt och gästerna många kan man till och med ha fyra separata köer vilket förbättrar flödet avsevärt. Glöm inte att ta hänsyn till returflödet (även kallat disk) och merförsäljningen (även kallat omtag). Här kan det vara på sin plats att förtydliga behovet av antingen 1) många lastbärare (även kallat tallrikar) alternativt 2) rekonditioneringsmöjligheter (även kallat avsköljningsmöjlighet) eftersom vissa godstyper lämpar sig dåligt för samlastning.

Kitta julkapparna. Genom att sortera och placera julklapparna i optimal konfiguration redan när de läggs under granen kan dyrbar tid frigöras. Faktorer som bör beaktas då placeringen sker är bland andra: paketens storlek, vikt, mottagare, eventuella utrustningskrav (sax, kniv), avstånd till mottagare räknat från granens mitt (även kallat stammen), antal distributörer (julklappsutdelare), returemballagehantering samt i vissa fall även ålder hos mottagaren (ibland kan icke-optimal leveranssekvens vara nödvändig på grund av extraordinära kundkrav, till exempel gallskrik).

Optimera konsumtionen. Genom att medvetet planera sitt ätande och drickande kan julen bli det som vi alla önskar – ett välplanerat och i alla lägen förutsägbart och lönsamt projekt. Till exempel så kan alla drycker samlas upp i en enda enhetslast. Öl, mumma, snaps, glögg, kaffe och konjak utgör i medelfallet cirka 1 liter per person. Det betyder att de flesta skulle klara sig med ett standardiserat litermått. Fyll enhetslasten redan vid frukosten så har du tillgång till den under hela dagen. Betänk dock att inkuranstiden är kort på denna typ av gods. Detsamma gäller naturligtvis all mat. Genom att homogenisera all fast föda (även kallat mixa) kan maten kosumeras med endast ett verktyg (sked) och en lastbärare (djup tallrik). Görs även detta direkt på morgonen bör all ”fast” föda vara konsumerad före Kalle Anka.

Med dessa små tips hoppas vi att ni alla får en mycket god och effektiv logistikjul. Vi bifogar även ett litet julkort från Kris Kringle (som intervjuades här på Logistikfokus för två år sedan).

God Jul!

0