Ni kanske har hört termen förut: Hackathon. Om inte så är det hög tid. Enligt Wikipedia är ett hackaton ”ett evenemang där programmerare träffas för att programmera och inspireras av varandras färdigheter i att skriva kod. Ett hackathon innebär för det mesta att deltagarna programmerar på vad de vill, hur de vill, under fria former.”. Ofta handlar det om att under en begränsad tid lösa en uppgift i konkurrens med andra – en tävling alltså.

Ett bra exempel är det nu etablerade Travelhack som låter deltagarna skapa nya tjänster barrat på tillgänglig data inom kollektivtrafiken. Travelhack har tidigare skapat många bra tjänster och appar och vi som mest är intresserade av godstransporter har bara kunnat stå vid sidan och se på när persontransporterna blir bättre och bättre och alltmer uppkopplade.

Men nu är det slut på svältåren. Nu har tävlingen Goods Distribution Challenge 2014 precis lanserats och den är – precis som namnet antyder – fokuserad på godstransporter.

Med hjälp av befintlig trafikinformation ska tävlingslagen skapa nya tjänster som kan användas för godstransporter.

Tävlingen är öppen nu och det går redan att registrera ett tävlingslag. Så här beskrivs uppgiften:

Lagets utmaning i GDC2014 är att ta fram koncept på en livskraftig digital tjänst baserat på öppen störningsinformation som möjliggör förutsägbarhet för godstransporter på väg! Tjänsten ska skapa nytta i distributionsprocessen för transportörer och samhället!

Med tanke på vad jag tidigare skrivit om diverse twittrande lastpallar, informationssystem och API:er är det nog ingen hemlighet att jag välkomnar en tävling som denna. Kör hårt!

0