Min forskning (när jag skrev min avhandling) handlade om många saker. Men framför allt handlade den om hur ett transportföretag kan hantera den komplexitet som oundvikligen uppstår i stora system.

Komplexitet som begrepp är ju inte helt enkelt att beskriva (duh!).

Nu tänkte jag i alla fall ge er en liten smak av vad det handlar om i form av ett antal slides som utgör en tvåtimmarsföreläsning. Föreläsningen tar upp stora delar av min avhandling (som du kan ladda ner här, varsågod!) och försöker förklara dessa för icke-logistiker.

Framför allt handlar presentationen om hur två olika vetenskaper – cybernetik och objekt-orienterad programmering – nästan oberoende av varandra har försökt lösa samma problem. Att hantera stora komplexa system och göra dessa styrbara/begripliga (det engelska ordet control är väldigt beskrivande här).

Så varsågod, ett knippe vetenskap som inte handlar så mycket om Arnold utan mer om svarta lådor:

Bild: What we did at work today (Rawwrrrr!) by Amit Gupta
Attribution-NoDerivs License

0