Logo Logistikpodden 2014

Logistikpodden är en podcast (radioprogram online) som fungerar som en systerkanal till Logistikfokus. Logistikpodden har en egen sida på Logistikpodden.se, men även här kan du bläddra bland (och lyssna på) de olika avsnitten.

Du hittar den på Logistikpodden.se

Logistikpodden1.0

Tanken med Logistikpodden är via samtal tillsammans med branschens eldsjälar och experter utforska logistiken.

 • Avsnitt 72 - Linda Borgenstam
  Linda Borgenstam är VD för Schenker Consulting och har de senaste 15 åren arbetat med logistik- och transportfrågor. I konsultrollen har hon träffat på många olika branscher och organisationer och sitter idag på många erfarenheter och insikter om bland annat automation, elektrifiering och digitalisering. Vi pratar om allt detta, naturligtvis, men... Read more »
 • Avsnitt 71 - Framtida transporter
    I månadsskiftet januari/februari har jag ett av mina absolut roligaste projekt. Jag är ordförande i juryn på tävlingen Framtida Transporter på Universeum i Göteborg. Tävlingen är öppen för sjunde- och åttondeklasser och gick i år för sjätte gången. Jag har varit med sedan starten och varje år blir jag... Read more »
 • Avsnitt 70 - Bo Hallams
  Bo Hallams har en lång och mycket intressant bakgrund inom logistik och transport. Från FN-tjänst i Libanon via ett flertal olika transportföretag till en position som chef över försäljning och marknad för DB Schenker i norra Europa (ett område som sträcker sig över hela 13 tidszoner). Han har även varit... Read more »
 • Avsnitt 69 - Sofie Vennersten
  Sofie Vennersten är föreståndare för den nationella samverkansplattformen Closer som fokuserar på transporteffektivitet. Vi pratar om hur en språklärare hamnar mitt i transporteffektivitets-Sverige och hur en miljö som Lindholmen i Göteborg utvecklats till den fantastiska mötesplats den är idag. Vi diskuterar också EU-projekt, Gröna Korridorer, High Capacity Transport och dessutom... Read more »
 • En logistikjulsaga?
  Ben satt vid sitt skrivbord. Det var dagen före julafton och han hade, som vanligt, alldeles för mycket att göra. Jobbet som VD för det stora detaljhandelsföretaget var krävande, det visste han när han tackade ja, men senaste året hade verkligen prövat både hans uthållighet och hans tålamod. Han var... Read more »
 • Avsnitt 68 Jessica Rosencrantz
  "Teknik slår politik, men vi måste ju hänga med!" Jessica Rosencrantz är vice ordförande i Riksdagens Trafikutskott. Hon representerar Moderaterna och sitter sin andra mandatperiod i Riksdagen. Under en dryg halvtimme samtalar vi på hennes tjänsterum i riksdagshuset om spännande områden såsom utskottsarbete, självkörande fordon, High Capacity Transport, artificiell intelligens,... Read more »
 • God logistikjul
  Med detta lilla julkort vill Logistikpodden önska en god, och alltigenom välplanerad, effektiv, förutsägbar och lönsam juletid.... Read more »
 • Krönika 10 - Den långa svansen
  Ni har alla hört talas om delningsekonomin. Om hur privatpersoner kan hyra ut sina lägenheter till främlingar via Airbnb, extraknäcka som (kanske olagliga) taxichaufförer via Uber med mera. Det är tyvärr väldigt vanligt att vi fastnar i just dessa två exempel och att vi i detta begränsar oss till att... Read more »
 • Avsnitt 67 - Robert Falck
  ”Vi måste ta ansvaret, för våra barns skull, att ställa om både transport- och logistikbranchen till hållbarhet.” Robert Falck är VD och grundare till det högaktuella företaget Einride. Om han får som han vill kommer våra vägar att trafikeras av 200 självkörande lastbilar inom ett par år, något som fått... Read more »
 • Avsnitt 66 - Kjell Håkansson
  Kjell Håkansson var en av de första som läste industriell ekonomi i Linköping. Han har ett förflutet på bland annat IKEA men är idag varuflödesutvecklare på Coop i Bro. Inspelat i ett pittoreskt hotellrum i tillika pittoreska Delft samtalar vi om vikten av företagskultur (framförallt småländsk), om smarta flödesupplägg (ofta... Read more »
 • Avsnitt 65 - Carl Lumsden
  Carl Lumsden är e-handelsexperten som har ett förflutet inom tenniseliten och som har varit med och byggt upp flera verksamheter som idag är etablerade på marknaden. Med ett förflutet inom detaljhandel (Lidl), vitvaror (Tretti.se) och hemelektronik (Mediamarkt) är han idag logistikchef på Bygghemma.se. Carl är en av de tongivande inom... Read more »
 • Avsnitt 64 - Daniel Ludwiszewski
  När svär bonden? Det frågade sig Daniel Ludwiszewski för ett par år sedan. Och det är när bonden svär som han och hans kompanjoner på Luda.farm träder in och erbjuder IoT-lösningar för det uppkopplade lantbruket. IoT, Internet of Things, är när vi låter saker runt omkring oss få en digital... Read more »
 • Krönika 9 - Ditt allra bästa telefonsamtal
  En liten krönika om vår roll som logistikforskare - och hur du kan dra nytta av det vi gör.  Tidigare publicerad här och i tidningen Transportnytt, nr 5-2011.... Read more »
 • Avsnitt 63 - Märta Brolinsson
  Märta Brolinsson har precis tillträtt som programansvarig på Vinnova, men när vårt samtal spelades in arbetade hon som godsstrateg i Stockholms Stad där hon under de fem år hon arbetat där har gjort ett mycket tydligt avtryck i Logistiksverige. Stockholms Stad har flera gånger lanserat intressanta, progressiva och nyskapande projekt... Read more »
 • Avsnitt 62 - Micael Svensson
  Micael Svensson har mångårig erfarenhet av järnvägsfrågor (sedan 1984) och arbetar sedan 2009 på fastighetsbolaget Jernhusen som chef för affärsområdet Depå & Godsterminaler. Vi pratar om avreglering, nätverkande, intermodala transporter, teleportera gods, höghastighetsjärnväg, citylogistik, digitalisering och att man nu - efter drygt 30 år - kan boka framlängesstol på X2000.... Read more »
 • Avsnitt 61 - Logistikpanel i Almedalen
  Den 3 juli arrangerades en spännande panel på East Swedens arena i Almedalen. Temat var "Hur möter vi kundernas krav på en snabb och hållbar global handel?". Panelen bestod av: Anna Gissler, VD Invest Stockholm, Stockholm Business Alliance Pontus Lindblom, Näringslivsdirektör, etableringar och logistik, Norrköpings kommun Martin Rantzer, VD, RISE... Read more »
 • Avsnitt 60 - Nina Modig
  ”Logistiker blir man inte för att nå framgång och ära. Det är först när det saker går åt skogen som man letar efter logistikern.” Nina Modig är doktor i eventlogistik (filminspelningar, stora evenemang, byggprojekt etc.). Hon har efter sin forskarutbildning på Chalmers arbetat flera år i byggbranschen, men fokuserar numera... Read more »
 • Avsnitt 59 - Erik Starck
  Erik Starck är en person som jag borde känna. Vi har ju trots allt 70 gemensamma vänner på Facebook. Men trots detta visade det sig att vi aldrig träffats eller ens konverserat online innan vi sågs på House of Ada i Malmö. Jag passade på att träffa Erik då jag... Read more »
 • Krönika 8 - Extinction event
  Dags för ännu en krönika - denna gång om utrotning! Länkar: Walmart vs Amazon (Tack, Mikael Haglund, för tipset!) H&M vs lager... Read more »
 • Avsnitt 58 - Lena Göthberg
  Lena Göthberg är utsedd till Årets Sjöfartsprofil, hon har blivit kallad en av de viktigaste och mest inflytelserika personerna inom transportbranschen. Hon är hjärnan och rösten bakom den lysande Shipping Podcast, en global succé som lyfter fram profiler inom sjöfart (lite som Logistikpodden, fast på engelska och större). Lena är... Read more »
 • Krönika 7 - Jag är trött på att läsa om alla dropouts
  Detta är en kort krönika om ett ämne som jag brinner lite extra för - utbildning. Den är tidigare publicerad på LinkedIn och Facebook (se länkar nedan). Länkar: Texten på LinkedIn (engelska) Texten på Facebook (svenska) Chalmers två MOOCs i logistik: System Design for Supply Chain Management and Logistics Master... Read more »
 • Avsnitt 57 - Pär Wetterlöf
  Pär Wetterlöf är produktutvecklingschef på mjukvaruföretaget Aptean med flera stora kunder i portföljen. Pär har ett långt förflutet inom branschen, bland annat på Bilspedition (senare BTL och Schenker-BTL) inom tredjepartslogistik och på Prosolvia (något vi diskuterar, naturligtvis). Vi pratar 3PL, automation, binge watching, Supply Chain Management med mera.   Länkar: Pär... Read more »
 • Avsnitt 56 - Jörgen Dernbrant
  Jörgen Dernbrant är medgrundare och COO på företaget Reclaimit som specialiserar sig på returhantering för e-handlare. Företaget startade sin bana med service av hemelektronikprodukter, men då marknaden för detta gick ner sadlade de om till en digital affärsmodell.... Read more »
 • Gerhard Guron
  "Man måste våga stå på ett ben" Så säger Gerhard Guron, grundare och VD på Ongoing Warehouse. Gerhard är en sann entreprenör. På kort tid har hans företag gått från att vara en färsk uppstickare till en av de dominerande aktörerna på warehouse managementsystem för 3PL-branschen. När konkurrenterna jobbade med dyra och... Read more »
 • Krönika 6 - Heterogent gods - hur man hanterar en förorättad elefant i en porslinsaffär
  Denna krönika handlar om heterogent gods - gods som av någon anledning inte passar in i det system som fått i uppgift att hantera det. Vad har detta med en förorättad elefant att göra? Lyssna på krönikan! Länkar: Min avhandling Heterogeneous Goods in Transportation Systems - A study on... Read more »
 • Logistikpodden 2 år - välkommen till säsong 3!
  Idag, 7/12, är det exakt två år sedan jag publicerade första avsnittet av Logistikpodden. Vi har nu hunnit med mer än 50 intervjuer, paneler och krönikor. Idag går också startskottet för säsong 3 (som ni kanske vet så har jag ett uppehåll under tidig höst varje år). Välkomna!... Read more »
 • Krönika 5 - Big data i transportindustrin
  Big data - ett begrepp som tagit sig bortom hypekurvan och in i affärsvärlden. Är det något för transportindustrin att satsa på? Lyssna på min korta krönika om just detta.  Baserad på detta blogginlägg där länkar och annan info finns.... Read more »
 • Avsnitt 54 - Jeppe Larsen
  Jeppe Larsen är logistikentreprenören som vill koppla ihop cyklar med eldrivna fartyg för leveranser i städer. Han driver idag cykelåkeri, båtcharter och barnklädesföretag - alla med tydligt ekofokus. Samtalet är inspelat under Almedalsveckan 2016 i Visby.   Länkar: Move by bike EkocharterBarnklädesmärket BonkeliCradle Net Sellpy   Relaterade avsnitt: Christian Sandström... Read more »
 • Avsnitt 53 - Kristian Hamberger och Ola Åstradsson från logistikmässan
  Kristian Hamberger är logistikchef på Mat.se. Ola Åstradsson från företaget Brandspot är ansvarig för planeringen av de olika stoppen på Volvo Ocean Race. Båda kämpar med logistikutmaningar i system som inte följer reglerna. Kristian behöver hantera ständiga förändringar och extremt tuffa kundkrav som behöver uppfyllas inom loppet av timmar. Ola... Read more »
 • Avsnitt 52 - Panel om social hållbarhet
  Social hållbarhet är en brännande het fråga inom transportsektorn. Ofta handlar det om några få ören på slutpriset av en produkt som, i andra änden, avgör om en chaufför ska behöva leva långt under existensminimum eller ej. En namnkunnig panel med olika infallsvinklar tar sig an ämnet under en dryg... Read more »
 • Karin Mannerstedt Berg
  Karin Mannerstedt Berg är jurist och en av våra främsta experter på säkerhet inom transport, bland annat av farligt gods. Hon har en lång karriär inom området och har arbetat på olika myndigheter såsom Räddningsverket (numera Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) och Rikspolisstyrelsen. Idag arbetar hon på Chalmers och vårt... Read more »
 • Avsnitt 50 - Panel citylogistik
  Dags för ännu en panel! I detta specialavsnitt möter vi experter inom citylogistik: Maria Lindholm (Closer), Jesper Örtengren (Vasakronan), Märta Brolinsson (Stockholms Stad) och Patrik Nilsson (Bäckebols Åkeri). Under samtalet pratar vi om möjligheter. Mikroterminaler, tysta off-peakleveranser, cykeldistribution, vattenvägar och mycket mer. Läs också gärna artikeln om avsnittet i senaste numret av Transportnytt. ... Read more »
 • Avsnitt 49 - Michael Patriksson
  Michael Patriksson är matematikprofessorn och optimeringsexperten som nu även kan titulera sig doktorand i logistik. Michael är en av mina kollegor på Chalmers och har, förutom en utmärkt musiksmak, byggt upp en mycket intressant forskningsområde som blir alltmer aktuellt ju mer data vi samlar in från omvärlden.   ... Read more »
 • Avsnitt 48 - Kenneth Verlage
  Kenneth Verlage är Business CIO på Postnord och en riktig visionär. Han har en lång karriär bakom sig i transportbranschen och är idag ansvarig för marknadsdelen av Postnords digitala verksamhet, något som utvecklas i mycket snabb takt. Vårt samtal handlade, förutom om Kenneth själv, om digitaliseringens möjligheter, om affärssystemens död... Read more »
 • Avsnitt 47 - Niklas Hedin
  Niklas Hedin är grundare och VD på det snabbväxande företaget Centiro som levererar transport management-system åt transportköpande företag. Centiro, som är baserat i Borås, håller för närvarande på att expandera sin verksamhet globalt. Niklas är även en mycket uppskattad ledare och har flera gånger uppmärksammats för detta, bland annat var han en av... Read more »
 • Krönika 4 - Let in the crazy ones
  Det behövs fler galningar i logistikindustrin. Denna krönika handlar om just detta, om hur Apple satte tonen när de hyllade "the crazy ones" 1997 och hur vi är i desperat behov av detta inom transport och logistik. På årets upplaga av konferensen Logistik och transport kommer vi att, återigen, ha en session med sex utvalda... Read more »
 • Avsnitt 46 - Fredrik Hamilton
  Fredrik Hamilton är en av grundarna till den nya speditören Budbee, som med en modern och digital affärsmodell försöker ta över hemleveranser kvällstid i städer. Segmentet är väldigt intressant och Budbee är definitivt ett företag vi kommer att se mer av i framtiden. Vårt samtal spelades in i deras lokaler i Stockholm och handlar, som... Read more »
 • Avsnitt 45 - Panel om e-handel
  I detta specialavsnitt möter vi en expertpanel inom e-handel: Anton Johansson (Headler, Ehandelspodden mm), Sara Ihrlund (Consortio Fashion Group), Arne Andersson (Postnord) samt Alexander Kristofersson (Transportnytt). Under samtalet lyfter vi frågor som automatisering, snabbleveranser, innovationer och mycket mer. Läs också gärna artikeln om avsnittet i senaste numret av Transportnytt. Arne Andersson Alexander Kristofersson Sara... Read more »
 • Avsnitt 44 - Behzad Kordnejad
  Behzad Kordnejad är doktorand på KTH inom intermodala transporter och planerar att försvara sin doktorsavhandling under våren 2016. Hans forskning handlar om intermodala transporter och hur man skulle kunna använda järnvägen för kortare leveranser än vad som är vanligt. Länkar: Behzad på LinkedIn  IB-utbildning Järnvägsgruppen på KTH Behzads licentiatuppsats TFK... Read more »
 • Avsnitt 43 - Cecilia Strokirk
  Cecilia Strokirk  har en lång och bred bakgrund inom transport och logistik. Från flygspedition till kompetensorganisationen SILF och European Logistics Association. Vi pratar om logistikindustrin, dess aktörer och framtid.   Länkar: Theory of constraints Aliexpress Silf Cecilia på LinkedIn European Logistics Association - ELA EURO-LOG Closer Fallstudie Zara del 1 och del 2     Avsnittet är inspelat den 22/9 2015.   Relaterade avsnitt:  Avsnitt 16 - Jonas Söderström Avsnitt 33... Read more »
 • Avsnitt 42 - Peter Nilsson
  Peter Nilsson har efter en mångårig bakgrund med ledningsuppdrag inom logistik och transport (bland annat på Tetra Pak och DHL) nu startat företaget Farewell som vill förändra transportindustrin.    Länkar:RatosSpeed GroupEn futurumEurostatFarewell   Relaterade avsnitt: Avsnitt 10 - Jonas Bohman Avsnitt 18 - Sebastian Bäckström... Read more »
 • Avsnitt 41 - Maria Nygren
  Maria Nygren är näringspolitisk chef och vice VD på näringslivsorganisationen Transportföretagen. Maria är ett känt ansikte i transportindustrin och syns ofta på konferenser och i media. I vårt samtal diskuterar vi bland annat transportbranschen, dess villkor, historik och framtid. Och vi pratar även om Marias framtid som kommer att förändras om... Read more »
 • Krönika 3 - När kommer realtiden till transportindustrin?
  Denna krönika handlar om hur vi i vardagen helt har accepterat och tagit till oss smått fantastiska tjänster och applikationer som utnyttjar realtidsinformation från (person-)trafiksystemet medan vi fortfarande kämpar på i gamla hjulspår när det kommer till godstransporter (ja, jag är från Göteborg ;-).   Texten är sedan tidigare publicerad på Logistikfokus. Apparna jag... Read more »
 • Avsnitt 40 - Lars Lindgren
  Lars Lindgren är förbundsordförande i Svenska Transportarbetareförbundet som organiserar ca 63000 personer yrkesverksamma inom transportindustrin. I vårt samtal pratar vi om chaufförsyrket, heta frågor, hur de fackliga organisationerna arbetar internationellt samt en hel del mer. Avsnittet spelades in den 9/11 2015 Länkar:Svenska TransportarbetareförbundetNyhetstjänsten OmniInternational Transport Workers' FederationFair transport EuropeEuropeiskt medborgarinitiativLissabonfördragetPlatooning Dessutom har Transportarbetareförbundet lanserat... Read more »
 • Avsnitt 39 - Erika Svanström
  Erika Svanström är kommunikationschef på Sveriges Åkeriföretag. Hon har tidigare verkat som politiker och vårt samtal handlade bland annat om hur en branschorganisation arbetar gentemot det politiska systemet. Vi pratar också om cabotage, internationellt arbete och mycket mer.   Länkar: Erika på LinkedIn Sveriges Åkeriföretag Trafikutskottet EU - DG MOVE Cabotagestudien Upphandlingsmyndigheten (Miljöstyrningsrådet är numera en del av denna) Q3FFF-utredningenHypekurvan Samsung - The Safety... Read more »
 • Avsnitt 38 - Anton Johansson
  Anton Johansson är entreprenör, e-handlare, föreläsare och poddare med internet i blodet. Han är en av grundarna till Headler (hörlurar och högtalare på nätet), är delägare i en webbyrå, arbetar med ett elbolag, driver Ehandelspodden med mera. Troligtvis har du stött på Anton tidigare, antingen på någon av hans omtyckt föreläsningar eller kanske i... Read more »
 • Krönika 2 - Dags att pensionera brevduvan
  Denna krönika är en fortsättning på den förra (Social shipments) där jag lekte med tanken att applicera logiken från Twitter på ett informationssystem för transporter. Texten är sedan tidigare publicerad på Logistikfokus. Vill du själv spela in en krönika? Hör av dig! Foto: pigeon via photopin (license)... Read more »
 • Avsnitt 37 - Karin Svensson Smith
  Karin Svensson Smith (mp) är ordförande i Riksdagens Trafikutskott och har en mångårig politisk karriär bakom sig. Hon fokuserar på transport-, trafik- och miljöfrågor.  och vi sågs på hennes tjänsterum i Stockholm den 26 november 2015, strax innan ett möte med Trafikutskottet.   Länkar: Karins hemsida på Riksdagen Karins egen sida Trafikutskottet Seminarium på temat fossiloberoende... Read more »
 • God jul!
  Med denna lilla dikt vill jag passa på att tacka för 2015 och önska en riktigt GOD JUL!           Ljudeffekter: juskiddink tommccann... Read more »
 • Krönika 1 - Social shipments
  Nu är det dags att testa ett nytt format här i Logistikpodden. Mellan de ordinarie samtalsavsnitten kommer jag ibland att publicera kortare krönikor, inlästa naturligtvis. Jag har genom åren samlat på mig en hel hög texter och tankar som jag nu tänker testa i detta format. Ett experiment, således. Jag är också... Read more »

Logistikpodden finns också på Libsyn och iTunes. Och naturligtvis också på Twitter.