Logo Logistikpodden 2014

Logistikpodden är en podcast (radioprogram online) som fungerar som en systerkanal till Logistikfokus. Logistikpodden har en egen sida på Logistikpodden.se, men även här kan du bläddra bland (och lyssna på) de olika avsnitten.

Du hittar den på Logistikpodden.se

Logistikpodden1.0

Tanken med Logistikpodden är via samtal tillsammans med branschens eldsjälar och experter utforska logistiken.

 • Avsnitt 56 - Jörgen Dernbrant
  Jörgen Dernbrant är medgrundare och COO på företaget Reclaimit som specialiserar sig på returhantering för e-handlare. Företaget startade sin bana med service av hemelektronikprodukter, men då marknaden för detta gick ner sadlade de om till en digital affärsmodell.... Read more »
 • Gerhard Guron
  "Man måste våga stå på ett ben" Så säger Gerhard Guron, grundare och VD på Ongoing Warehouse. Gerhard är en sann entreprenör. På kort tid har hans företag gått från att vara en färsk uppstickare till en av de dominerande aktörerna på warehouse managementsystem för 3PL-branschen. När konkurrenterna jobbade med dyra och... Read more »
 • Krönika 6 - Heterogent gods - hur man hanterar en förorättad elefant i en porslinsaffär
  Denna krönika handlar om heterogent gods - gods som av någon anledning inte passar in i det system som fått i uppgift att hantera det. Vad har detta med en förorättad elefant att göra? Lyssna på krönikan! Länkar: Min avhandling Heterogeneous Goods in Transportation Systems - A study on... Read more »
 • Logistikpodden 2 år - välkommen till säsong 3!
  Idag, 7/12, är det exakt två år sedan jag publicerade första avsnittet av Logistikpodden. Vi har nu hunnit med mer än 50 intervjuer, paneler och krönikor. Idag går också startskottet för säsong 3 (som ni kanske vet så har jag ett uppehåll under tidig höst varje år). Välkomna!... Read more »
 • Krönika 5 - Big data i transportindustrin
  Big data - ett begrepp som tagit sig bortom hypekurvan och in i affärsvärlden. Är det något för transportindustrin att satsa på? Lyssna på min korta krönika om just detta.  Baserad på detta blogginlägg där länkar och annan info finns.... Read more »
 • Avsnitt 54 - Jeppe Larsen
  Jeppe Larsen är logistikentreprenören som vill koppla ihop cyklar med eldrivna fartyg för leveranser i städer. Han driver idag cykelåkeri, båtcharter och barnklädesföretag - alla med tydligt ekofokus. Samtalet är inspelat under Almedalsveckan 2016 i Visby.   Länkar: Move by bike EkocharterBarnklädesmärket BonkeliCradle Net Sellpy   Relaterade avsnitt: Christian Sandström... Read more »
 • Avsnitt 53 - Kristian Hamberger och Ola Åstradsson från logistikmässan
  Kristian Hamberger är logistikchef på Mat.se. Ola Åstradsson från företaget Brandspot är ansvarig för planeringen av de olika stoppen på Volvo Ocean Race. Båda kämpar med logistikutmaningar i system som inte följer reglerna. Kristian behöver hantera ständiga förändringar och extremt tuffa kundkrav som behöver uppfyllas inom loppet av timmar. Ola... Read more »
 • Avsnitt 52 - Panel om social hållbarhet
  Social hållbarhet är en brännande het fråga inom transportsektorn. Ofta handlar det om några få ören på slutpriset av en produkt som, i andra änden, avgör om en chaufför ska behöva leva långt under existensminimum eller ej. En namnkunnig panel med olika infallsvinklar tar sig an ämnet under en dryg... Read more »
 • Karin Mannerstedt Berg
  Karin Mannerstedt Berg är jurist och en av våra främsta experter på säkerhet inom transport, bland annat av farligt gods. Hon har en lång karriär inom området och har arbetat på olika myndigheter såsom Räddningsverket (numera Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) och Rikspolisstyrelsen. Idag arbetar hon på Chalmers och vårt... Read more »
 • Avsnitt 50 - Panel citylogistik
  Dags för ännu en panel! I detta specialavsnitt möter vi experter inom citylogistik: Maria Lindholm (Closer), Jesper Örtengren (Vasakronan), Märta Brolinsson (Stockholms Stad) och Patrik Nilsson (Bäckebols Åkeri). Under samtalet pratar vi om möjligheter. Mikroterminaler, tysta off-peakleveranser, cykeldistribution, vattenvägar och mycket mer. Läs också gärna artikeln om avsnittet i senaste numret av Transportnytt. ... Read more »
 • Avsnitt 49 - Michael Patriksson
  Michael Patriksson är matematikprofessorn och optimeringsexperten som nu även kan titulera sig doktorand i logistik. Michael är en av mina kollegor på Chalmers och har, förutom en utmärkt musiksmak, byggt upp en mycket intressant forskningsområde som blir alltmer aktuellt ju mer data vi samlar in från omvärlden.   ... Read more »
 • Avsnitt 48 - Kenneth Verlage
  Kenneth Verlage är Business CIO på Postnord och en riktig visionär. Han har en lång karriär bakom sig i transportbranschen och är idag ansvarig för marknadsdelen av Postnords digitala verksamhet, något som utvecklas i mycket snabb takt. Vårt samtal handlade, förutom om Kenneth själv, om digitaliseringens möjligheter, om affärssystemens död... Read more »
 • Niklas Hedin
  Niklas Hedin är grundare och VD på det snabbväxande företaget Centiro som levererar transport management-system åt transportköpande företag. Centiro, som är baserat i Borås, håller för närvarande på att expandera sin verksamhet globalt. Niklas är även en mycket uppskattad ledare och har flera gånger uppmärksammats för detta, bland annat var han en av... Read more »
 • Krönika 4 - Let in the crazy ones
  Det behövs fler galningar i logistikindustrin. Denna krönika handlar om just detta, om hur Apple satte tonen när de hyllade "the crazy ones" 1997 och hur vi är i desperat behov av detta inom transport och logistik. På årets upplaga av konferensen Logistik och transport kommer vi att, återigen, ha en session med sex utvalda... Read more »
 • Avsnitt 46 - Fredrik Hamilton
  Fredrik Hamilton är en av grundarna till den nya speditören Budbee, som med en modern och digital affärsmodell försöker ta över hemleveranser kvällstid i städer. Segmentet är väldigt intressant och Budbee är definitivt ett företag vi kommer att se mer av i framtiden. Vårt samtal spelades in i deras lokaler i Stockholm och handlar, som... Read more »
 • Avsnitt 45 - Panel om e-handel
  I detta specialavsnitt möter vi en expertpanel inom e-handel: Anton Johansson (Headler, Ehandelspodden mm), Sara Ihrlund (Consortio Fashion Group), Arne Andersson (Postnord) samt Alexander Kristofersson (Transportnytt). Under samtalet lyfter vi frågor som automatisering, snabbleveranser, innovationer och mycket mer. Läs också gärna artikeln om avsnittet i senaste numret av Transportnytt. Arne Andersson Alexander Kristofersson Sara... Read more »
 • Avsnitt 44 - Behzad Kordnejad
  Behzad Kordnejad är doktorand på KTH inom intermodala transporter och planerar att försvara sin doktorsavhandling under våren 2016. Hans forskning handlar om intermodala transporter och hur man skulle kunna använda järnvägen för kortare leveranser än vad som är vanligt. Länkar: Behzad på LinkedIn  IB-utbildning Järnvägsgruppen på KTH Behzads licentiatuppsats TFK... Read more »
 • Avsnitt 43 - Cecilia Strokirk
  Cecilia Strokirk  har en lång och bred bakgrund inom transport och logistik. Från flygspedition till kompetensorganisationen SILF och European Logistics Association. Vi pratar om logistikindustrin, dess aktörer och framtid.   Länkar: Theory of constraints Aliexpress Silf Cecilia på LinkedIn European Logistics Association - ELA EURO-LOG Closer Fallstudie Zara del 1 och del 2     Avsnittet är inspelat den 22/9 2015.   Relaterade avsnitt:  Avsnitt 16 - Jonas Söderström Avsnitt 33... Read more »
 • Avsnitt 42 - Peter Nilsson
  Peter Nilsson har efter en mångårig bakgrund med ledningsuppdrag inom logistik och transport (bland annat på Tetra Pak och DHL) nu startat företaget Farewell som vill förändra transportindustrin.    Länkar:RatosSpeed GroupEn futurumEurostatFarewell   Relaterade avsnitt: Avsnitt 10 - Jonas Bohman Avsnitt 18 - Sebastian Bäckström... Read more »
 • Avsnitt 41 - Maria Nygren
  Maria Nygren är näringspolitisk chef och vice VD på näringslivsorganisationen Transportföretagen. Maria är ett känt ansikte i transportindustrin och syns ofta på konferenser och i media. I vårt samtal diskuterar vi bland annat transportbranschen, dess villkor, historik och framtid. Och vi pratar även om Marias framtid som kommer att förändras om... Read more »
 • Krönika 3 - När kommer realtiden till transportindustrin?
  Denna krönika handlar om hur vi i vardagen helt har accepterat och tagit till oss smått fantastiska tjänster och applikationer som utnyttjar realtidsinformation från (person-)trafiksystemet medan vi fortfarande kämpar på i gamla hjulspår när det kommer till godstransporter (ja, jag är från Göteborg ;-).   Texten är sedan tidigare publicerad på Logistikfokus. Apparna jag... Read more »
 • Avsnitt 40 - Lars Lindgren
  Lars Lindgren är förbundsordförande i Svenska Transportarbetareförbundet som organiserar ca 63000 personer yrkesverksamma inom transportindustrin. I vårt samtal pratar vi om chaufförsyrket, heta frågor, hur de fackliga organisationerna arbetar internationellt samt en hel del mer. Avsnittet spelades in den 9/11 2015 Länkar:Svenska TransportarbetareförbundetNyhetstjänsten OmniInternational Transport Workers' FederationFair transport EuropeEuropeiskt medborgarinitiativLissabonfördragetPlatooning Dessutom har Transportarbetareförbundet lanserat... Read more »
 • Avsnitt 39 - Erika Svanström
  Erika Svanström är kommunikationschef på Sveriges Åkeriföretag. Hon har tidigare verkat som politiker och vårt samtal handlade bland annat om hur en branschorganisation arbetar gentemot det politiska systemet. Vi pratar också om cabotage, internationellt arbete och mycket mer.   Länkar: Erika på LinkedIn Sveriges Åkeriföretag Trafikutskottet EU - DG MOVE Cabotagestudien Upphandlingsmyndigheten (Miljöstyrningsrådet är numera en del av denna) Q3FFF-utredningenHypekurvan Samsung - The Safety... Read more »
 • Avsnitt 38 - Anton Johansson
  Anton Johansson är entreprenör, e-handlare, föreläsare och poddare med internet i blodet. Han är en av grundarna till Headler (hörlurar och högtalare på nätet), är delägare i en webbyrå, arbetar med ett elbolag, driver Ehandelspodden med mera. Troligtvis har du stött på Anton tidigare, antingen på någon av hans omtyckt föreläsningar eller kanske i... Read more »
 • Krönika 2 - Dags att pensionera brevduvan
  Denna krönika är en fortsättning på den förra (Social shipments) där jag lekte med tanken att applicera logiken från Twitter på ett informationssystem för transporter. Texten är sedan tidigare publicerad på Logistikfokus. Vill du själv spela in en krönika? Hör av dig! Foto: pigeon via photopin (license)... Read more »
 • Avsnitt 37 - Karin Svensson Smith
  Karin Svensson Smith (mp) är ordförande i Riksdagens Trafikutskott och har en mångårig politisk karriär bakom sig. Hon fokuserar på transport-, trafik- och miljöfrågor.  och vi sågs på hennes tjänsterum i Stockholm den 26 november 2015, strax innan ett möte med Trafikutskottet.   Länkar: Karins hemsida på Riksdagen Karins egen sida Trafikutskottet Seminarium på temat fossiloberoende... Read more »
 • God jul!
  Med denna lilla dikt vill jag passa på att tacka för 2015 och önska en riktigt GOD JUL!           Ljudeffekter: juskiddink tommccann... Read more »
 • Krönika 1 - Social shipments
  Nu är det dags att testa ett nytt format här i Logistikpodden. Mellan de ordinarie samtalsavsnitten kommer jag ibland att publicera kortare krönikor, inlästa naturligtvis. Jag har genom åren samlat på mig en hel hög texter och tankar som jag nu tänker testa i detta format. Ett experiment, således. Jag är också... Read more »
 • Avsnitt 36 - Fredrik Edeland
  Fredrik Edeland är grundare och VD på nystartade Sendify samt snart 5 år gamla Express Delivery. Han vill förändra hur vi köper transporttjänster och lanserar nu en "one stop shopping"-tjänst för transportköpare. Fredrik är en verklig entreprenör som brinner för sina verksamheter och som vi definitivt kommer att höra mer... Read more »
 • Välkommen till säsong 2!
  Idag, 7 december, är det exakt ett år sedan jag startade Logistikpodden och det är nu dags att lansera den andra säsongen. Jag kommer som vanligt att publicera avsnitt på torsdagar, men jag kommer också att införa några förändringar. En påtaglig förändring är att jag kommer att publicera intervjuer med två veckors... Read more »
 • Avsnitt 35 - En slags säsongsfinal
  Logistikpodden har nu funnits sedan den 7/12 2014 och jag har haft hur kul som helst! Logistikpodden kommer nu att ta en kortare paus. Nytt material ska spelas in och jag ägnar denna "säsongsfinal" åt att kort gå igenom de 34 intressanta avsnitt som hittills har publicerats. Tanken är att du som... Read more »
 • Avsnitt 34 - Joakim Jardenberg
  Joakim Jardenberg är idag internetchef i Helsingborgs stad där han bland annat arbetar för att skapa så låg friktion som möjligt mellan stadens invånare och internet. Han har, och har haft, flera uppdrag åt stora företag och organisationer inklusive Regeringen. Vårt samtal handlade naturligtvis om internet. Men även om platooning, medborgarlön och... Read more »
 • Avsnitt 33 - Christian Sandström
  Christian Sandström är docent i innovationsteknik på Chalmers och forskningschef på institutet Ratio. Hans forskning handlar om hur teknologiskiften påverkar etablerade företag och han har studerat flera av de fall som ofta nämns i detta sammanhang såsom Kodak, Facit och Hasselblad. Vårt samtal handlade om hans forskning, om delningsekonomi, om... Read more »
 • Avsnitt 32 - Claes Magnusson
  Claes Magnusson har arbetat med digital utveckling sedan 1980-talet och driver idag utbildningar inom apputveckling, mobil handel med mera. Han är expert på Apple och har följt företaget noga i många år. Vårt samtal handlade, förutom om utbildningar och Apple (som har världens bästa försörjningskedja enligt Gartner Group), om IT-avdelningar, mikropositionering... Read more »
 • Avsnitt 31 - Johan Lange
  Johan Lange är författare, ledarskapsexpert, föreläsare och rådgivare. Han har skapat LUCK-konceptet där han använder sig av olika perspektiv för att stödja ledningsarbete inom organisationer. Centralt i Johans arbete är människans roll och hur denne fungerar i en alltmer digitaliserad verklighet. Vårt samtal handlar mest om detta perspektiv men även om... Read more »
 • Avsnitt 30 - Karolina Boholm
  Karolina Boholm är Transportdirektör för organisationen Skogsindustrierna. Hon företräder en mängd företag inom skogsförädlingsindustrin i transportfrågor och vårt samtal handlade om kilometerskatt, långa och tunga fordon och om en bransch i förändring. Avsnittet är det första av fem inspelade under Almedalsveckan 2015. Länkar: Skogsindustrierna Kontakta Karolina via LinkedIn Karolina på Twitter, @Skogstransport Näringslivets transportråd Projektet... Read more »
 • Avsnitt 29 - Allan Lavén
  Allan Lavén kallar sig själv ”logistikfarbror”. Han har en mångårig karriär inom logistik och transport och är sedan 2007 regiondirektör för Norden på logistikfastighetsbolaget Prologis. Han har varit med och byggt upp flera intressanta verksamheter genom åren och vårt samtal handlar om allt möjligt, från ställagehöjder till vikten av visualisering.     Länkar: Prologis Kontaktuppgifter... Read more »
 • Avsnitt 28 - Daniel Ekwall
  Daniel Ekwall är docent och forskar vid Högskolan i Borås. Han är också lektor vid Svenska handelshögskolan i Helsingfors och även docent i Supply Chain Security vid Åbo handelshögskola. Han har dessutom ett förflutet som chef för global säkerhet på DB Schenker. Vårt samtal handlade bland annat, men inte bara,... Read more »
 • Avsnitt 27 - Ankie Hvittfeldt
  Ankie Hvittfeldt har en lång erfarenhet från ledningsuppdrag inom transport och logistik. Hon har varit aktiv inom flera olika branscher såsom fordonsindustri, internationell spedition, konsumentvaror, mode med mera. Numera är Ankie styrelseproffs och arbetar i flera styrelser, bland annat i Green Cargo och AA-bolagen. Länkar:  Ankie på LinkedIn Art clinic Mymo Addons Film från startupsessionen... Read more »
 • Avsnitt 26 - Magnus Andersson
  Magnus Andersson är doktor i informatik och forskare på Viktoria Swedish ICT och Lunds Universitet. Han fokuserar för närvarande på frågor som rör transparens och social hållbarhet inom transportbranschen.   Länkar: Magnus på Viktoria Swedish ICT Lunds Universitet Triple Bottom Line Debattartikel i Metro om transparens Öppna data Cabotagestudien Bounded rationality eCall Clockspeed MyWays e-paper används på busshållplatser i Storbritannien Skiplagged   Relaterade avsnitt: Agneta Carlsson Henrik... Read more »
 • Avsnitt 25 - Anne-Lie Lind
  Anne-Lie Lind har arbetat med flera olika sidor inom logistik och transport. Från konsult till åkeri-VD, logistikchef på global nivå och nu senast styrelseordförande i en lastbilcentral. I vårt samtal pratar vi om behovet av transparens, om vad som är så speciellt med medlemsägda organisationer samt hur man som ledare... Read more »
 • Avsnitt 24 - Henrik Ringsberg
  Henrik Ringsberg är forskare och expert på spårbarhet, alltså när man spårar flöden av gods och resurser i logistiksystem. I sin forskning har han främst fokuserat på fiskeindustrin, en bransch med mycket hårda krav på spårbarhet och kvalitet. Länkar: Kontaktuppgifter på LinkedIn Henriks doktorsavhandling Göteborgs fiskauktion QR-koder Intervju med Mia Lenman, GS1 European Interoperability Framework UML XML Havs- och vattenmyndigheten... Read more »
 • Avsnitt 23 - Spanarna på Logistik och transport
  Detta mycket speciella avsnitt spelades in live på Logistik och transport den 20 maj 2015. En variant av det klassiska Spanarna där trender identifieras och exemplifieras. Till min hjälp hade jag de eminenta spanarna Lena Göthberg och Tobias Jonasson: Lena är en känd profil i sjöfartssverige, hon har tidigare varit med i Logistikpodden,... Read more »
 • Avsnitt 22 - Anders Karlsson
  Anders Karlsson är chefredaktör, bland annat för tidningen Transport iDag och för webbportalen Transportnet. Han är en transportexpert med encyklopediska branschkunskaper och på senare tid även kriminalförfattare. Anders startade sin transportjournalistiska bana redan på högstadiet med den hemmagjorda tidningen Lastbilsnytt (som fick 1000-tals prenumeranter). Sedan har han hunnit arbeta på... Read more »
 • Avsnitt 21 - Johan Erlandsson
  Johan Erlandsson är teknologie licentiat i miljösystemanalys och en av de drivande krafterna bakom cykelåkeriet Pling Transport. Han är aktiv i flera företag, alla relaterade till cykling på olika sätt. Bland annat designar han och bygger innovativa lastcyklar som rönt internationell uppmärksamhet. Vårt samtal handlar om cyklar, benmuskler, containrar, transportplanering och hungriga dagisbarn.   Länkar: Johan på LinkedIn Pling Transport Velove Vinnare... Read more »
 • Avsnitt 20 - Rikard Engström
  Rikard Engström har disputerat inom området logistik och godstransport och arbetar på Trafikverket med just gods- och logistikfrågor. Han är en tongivande person i transportsverige och hans fullmatade månadsbrev med nyheter och spaningar läses av hundratals intresserade. Länkar Kontaktuppgifter Rikards doktorsavhandling Competition in the Freight Transport Sector - A Channel Perspective TEN-T-korridorerna Rikards utmärkta månadsspaningar Trafikverkets Omvärldsanalys... Read more »
 • Avsnitt 19 - Agneta Carlsson
  Agneta Carlsson arbetar på Naturskyddsföreningen med transportfrågor, bland annat med miljömärkningen Bra miljöval. Samtalet handlar som vanligt om allt möjligt, men kanske mest om hur vårt samhälle behöver ställas om och om att självkörande fordon kanske inte faller alla i smaken. Länkar  Naturskyddsföreningen Bra miljöval  Öppen remiss rörande Bra miljöval för budtransporter (deadline 4/5... Read more »
 • Avsnitt 18 - Sebastian Bäckström
  Sebastian Bäckström arbetar på IVL och är expert på miljöberäkningar för transporter. Han har tidigare forskat på Chalmers, arbetat på TFK och WSP och har bland annat varit djupt engagerad i miljönätverket NTM. Vårt samtal handlar bland annat om miljökalkyler, hur man gör och om hur svårt det är att räkna rätt.    Länkar: Kontaktuppgifter IVL Alternativbränsleutredningen NTM  Emissionsberäkning: ECap Ecotransit Standarden: "Metoder för beräkning... Read more »
 • Avsnitt 17 - Lena Dyfverman
  Lena Dyfverman har en lång karriär inom transport och logistik bakom sig. På företag som Fraktmäklarna, 4PL, Hogia, Consafe Logistics och Proxio har hon arbetat med många aspekter av transporter. Idag driver hon eget företag, Myadventure, och ska inom kort lansera sin första egna produkt.  Vårt samtal handlade bland annat om... Read more »
 • Avsnitt 16 - Jonas Söderström
  Jonas Söderström från InUse är expert på användbarhet och är författare till boken Jävla skitsystem! där han skriver om digital arbetsmiljö och hur man kan göra den bättre. Logistikbranschen är som bekant mycket informationsintensiv och det finns ett mycket stort antal IT-system i omlopp, en del bra men också en... Read more »

Logistikpodden finns också på Libsyn och iTunes. Och naturligtvis också på Twitter.