Logo Logistikpodden 2014

Logistikpodden är en podcast (radioprogram online) som fungerar som en systerkanal till Logistikfokus. Logistikpodden har en egen sida på Logistikpodden.se, men även här kan du bläddra bland (och lyssna på) de olika avsnitten.

Du hittar den på Logistikpodden.se

Logistikpodden1.0

Tanken med Logistikpodden är via samtal tillsammans med branschens eldsjälar och experter utforska logistiken.

 • Logistikpodden Magasin #12 - Beroenden, balansräkningar och Beer Game
  Vad händer med logistiken när gränser stängs och transporter begränsas? Temat för veckans Logistikpodden Magasin är självklart effekterna av Coronavirusets spridning.   Vi pratar om branta kurvor, de tre B:na för supply chains och de tre D:na för utbildningssektorn. Vilka drabbas hårt och direkt av spridningen och vad kan de... Read more »
 • Avsnitt 109 - Stefan Karlöf från Supply Chain Effect
  Stefan Karlöf är chefredaktör för tidningen Supply Chain Effect samt programledare för podden Logistik och Supply Chain. Med en bakgrund inom marknadsföring och som managementkonsult har han de senaste decennierna verkat som journalist i olika publikationer och kanaler. Hans egen tidning fyller 10 år i år och vi pratar om hur de... Read more »
 • Bakom kulisserna #5 - Per Granås från Skistar
  Sportlov och du njuter i backarna? Givetvis hänger vi på Logistikpodden med dig i svängarna! Vi besöker Sälen och pratar med Per Granås, Affärsområdeschef Lift på Skistar, om vad som krävs för att skapa rätt förutsättningar för din semester. Vi pratar snöproduktion, hållbarhet, trender, GPS-styrd pistning och hur det är... Read more »
 • Logistikpodden Magasin #11 - Nödbokautomater, butiksdöd och hållbarhet
  Årets första Magasin! Vi pratar om tyska telefonkiosker, butiksdöd och hållbarhetsarbete. Hela avsnittet livesändes på Facebook och finns att se även där.  Och du - om du är intresserad av poddande, missa inte konferensen PodCoast som går för allra första gången den 13-14 mars i år. Kolla in mer på... Read more »
 • Avsnitt 108 - Fredrik Öjdemark från Närkefrakt
  I dagens Logistikpodden intervjuas Närkefrakts VD, Fredrik Öjdemark, av Nina om vad som krävs för en hållbar transportbransch i framtiden. Vilka måste agera och vilka frågor behöver lösas? Däremellan avhandlas även amerikansk politik, italienskt rökförbud och vad som menas med "riktig logistik".... Read more »
 • Avsnitt 107 - Jari Virtanen från Stena Line om AI i rederibranschen
  Jari Virtanen är Chief Transformation Officer på Stena Line, som han vill ska bli ett “kognitivt rederi”. Lyssna på hur ett av våra mest anrika transportföretag på omfamnar digitaliseringen, arbetar datadrivet och målmedvetet för att ta en traditionell bransch till nästa nivå. Inspelat på Logistik och transport i deras eminenta... Read more »
 • Bakom kulisserna #4 - Martin Hildeberg från Göteborgs fyrverkerifabrik
  Nyår närmar sig och i dagens Bakom kulisserna-avsnitt får du därför fyrverkeritips från proffset Martin Hildeberg från Göteborgs fyrverkerifabrik! Vi pratar bland annat om vad du ska satsa på för fyrverkeripjäser nu när raketer på pinnar har förbjudits och vilka logistiska utmaningar som nyår bjuder på.    Några av de... Read more »
 • Logistikpoddens julkalender 2019 - Tomteverkstaden bakom kulisserna
  Följ med bakom kulisserna hos tomten när hon förbereder och genomför hela sitt stora julprojekt. GOD JUL! Du hittar alla luckor på logistikpodden.se.... Read more »
 • Logistikpoddens julkalender 2019 - Lucka 15-23
  Luckorna 15-23 i årets julkalender. Vi går igenom begreppen realtidsbeslut, MPS, Just in time, E-handel, distributionsterminal, prognosticering, ledtid, Control tower och samlastning. Du hittar alla luckor på logistikpodden.se.... Read more »
 • Logistikpoddens julkalender 2019 - 8-14: FIESTA-modellen
  I lucka 8-14 går vi all in på FIESTA-modellen, Ninas recept på hur du förbättrar logistiken i vilket sammanhang som helst. Du hittar alla luckor på logistikpodden.se.... Read more »
 • Logistikpoddens julkalender 2019 - Lucka 1-7
  De första sju luckorna i årets julkalender. Vi går igenom begreppen trafik, transport, logistik, lager, centralisering/decentralisering, fyllnadsgrad och transportpriser. Du hittar alla luckor på logistikpodden.se.... Read more »
 • Logistikpodden Magasin #10 - Logistikpodden fem år
  Logistikpodden fyller fem år! Under tiden som vi dricker bubbel och äter tårta intervjuar Nina P.O. för en gångs skull och vi svarar på lyssnarfrågor. Premiär för vår nya signaturmelodi, specialskriven av Mikael Haglund! Avsnittet spelades in på video och finns att se på YouTube eller Facebook.... Read more »
 • Avsnitt 106 - Daniel Lindberg från Liseberg
  Daniel Lindberg är attraktionschef på Liseberg som besöks av 3,2 miljoner människor per år. Vilka är utmaningarna? Möjligheterna? Hur ser framtiden ut vad gäller digitalisering, planering, flexibilitet och mycket mer. Daniel på LinkedIn Liseberg  ... Read more »
 • Logistikpodden Magasin #9 - Från Logistik och transport
  Vi har varit på Logistik och transport - årets största mötesplats. I veckans magasin får ni följa oss båda då vi upplever och reflekterar över konferensen. Vi pratar om sessioner, talare, insikter, lärdomar och mycket mer. Svenska Mässan fixade världens bästa studio och vi har spelat in massor från de... Read more »
 • Logistikpodden Magasin #8 - Fyllnadsgrad Schmyllnadsgrad
  Vi pratar fyllnadsgrad! Detta älskade och omtvistade ämne som inte lämnar någon oberörd. Vi har fått in en lyssnarfråga som knyter an till ett av P.O.:s gamla blogginlägg om hur full en full lastbil egentligen är. Detta ger oss en lysande möjlighet att krångla till detta till synes enkla... Read more »
 • Bakom kulisserna #3 - Henrik Nilson om kollektivtrafik
  För att göra städer mer "lovable" är kollektivtrafik intressant, men vad krävs egentligen för att planera den och fixa betalningslösningar? Det får vi lära oss i dagens avsnitt då Henrik Nilson guidar oss bakom kulisserna hos kollektivtrafiken och dess reseplanering. Och inte bara det - vi passar också på att... Read more »
 • Bakom kulisserna #2 - Thomas Belfrage, Bokmässan
  Thomas Belfrage arbetar på Bokmässan, ett gigantiskt arrangemang som i år går för 35:e gången. Vi träffar honom knappt en månad innan mässan drar igång och får veta en massa om hur det går till att arrangera ett såpass stort och populärt event. Och vi får också veta vad Håkan... Read more »
 • Logistikpodden Magasin #7 - På liv och död och annat viktigt
  Telefonköer på liv och död, samverkan och implementationsallergi är bara några av ämnena som diskuteras i Logistikpodden Magasin. Dessutom kan du vinna en fribiljett till Bok- och biblioteksmässan! Lyssna och vinn! Länk till tävlingen... Read more »
 • Bakom kulisserna #1 - Lotta Arnäs, Patologen på Halmstad sjukhus
  Hur går det egentligen till på ett patologilab? Är det som på filmerna eller inte? Och vad har logistik med allt detta att göra?  Lotta Arnäs är biomedicinsk analytiker. Hon har arbetat med patologi under lång tid, både på Sahlgrenska och nu senaste året på sjukhuset i Halmstad. I hennes... Read more »
 • Logistikpodden Magasin #6 - Festlogistik
  Vi pratar festlogistik! P.O. har haft stort kalas och har tillbringat sin semester med att arbeta praktiskt med logistik. Nina likaså, men inte alls på samma sätt. Och vad har vattenrening med logistik att göra egentligen? Och varför är en dubbel espresso inte dubbelt så dyr som en enkel? Vi... Read more »
 • Logistikpodden Magasin #5 - Semesterlogistik
  Vi pratar semester! Hur får man till den perfekta ledigheten? Vad kan gå fel (utgångna pass), vad kan gå rätt (Waze) med mera. Nina har träffat Mattias Hellner som har seglat med familjen över Atlanten - två gånger. Ha en skön semester så hörs vi snart igen! ... Read more »
 • Logistikpodden Magasin 190712 - Almedalen special
  Vi borrar djupt i Almedalsveckan. P.O. har tagit pulsen på några av logistikexperterna på plats och det finns definitivt en trend eller två att snappa upp. Vi har dessutom intervjuat Mia Stuhre, projektledare för hela Almedalsveckan. Hur fungerar egentligen ett arrangemang som detta?  Vi tipsar också om att vi redan... Read more »
 • Avsnitt 105 - Iain Bade från MobiOne
  Iain Bade är VD och grundare till MobiOne som levererar digitala lösningar till logistikflöden. MobiOne är ett av få företag som överlevt länge i detta mycket tuffa segment - vi lärde känna varandra för femton år sedan och då hade han redan hållit på ett tag. Vi pratar om mobila... Read more »
 • Logistikpodden Magasin 190611
  Tredje avsnittet och vi sänder live! På Facebook kan du se hela inspelningen. Vi pratar om Mumbai, vårdlogistik och vad en turnélededare åt ett av våra största rockband egentligen pysslar med. ... Read more »
 • Missa inte - Logistikpodden Magasin Live den 11 juni kl 16
  Missa inte vår första livesändning av Logistikpodden Magasin den 11 juni strax efter kl 16. Livesändningen ligger på Facebook.... Read more »
 • Avsnitt 104 - Niklas Knight från Best Transport
  Niklas Knight är VD på snabbväxande budtransportören Best Transport. Med en bakgrund inom tidig internetbransch sadlade han om och började arbeta i transportbranschen på ASG på 90-talet. Vi pratar om e-handeln och om avsaknaden av Amazon kanske har gett oss ett lite bättre system med drop points här i Sverige.... Read more »
 • Avsnitt 103 - Hilda Hultén från Intelligent logistik
  Hilda Hultén är chefredaktör på den populära branschtidskriften Intelligent Logistik. Hon är också vetenskapsjournalist och månskensbonde och just det senare är något som vi pratar om en del i avsnittet. Förra årets (2018) torka fick förödande effekter på lantbruket och Hilda berättar om hur logistiken blev en rejäl utmaning för... Read more »
 • Logistikpodden Magasin 190509
  Andra avsnittet av Logistikpodden Magasin och vi testar att spela in live - typ. Nina har släppt sin nya bok och ska på vårdkonferens. P.O. ska på världens största transportforskarkonferens i Mumbai och har träffat Kenneth Verlage från Cabonline som har hittat en intressant nisch i e-handelsbranschen. Vi svarar på... Read more »
 • Avsnitt 102 - Robert Clarén - Addimotion/VIEWMYBOX
  Serieinnovatören Robert Clarén är grundare och VD på Addimotion som kanske är mest kända för tjänsten VIEWMYBOX där de hjälper e-handlare att hålla koll på sina flöden. Vi pratar om utmaningarna med digitaliseringen, om logistik som e-handlarens främsta konkurrensmedel, om när Dells stjärna föll, om hur AI kommer att revolutionera... Read more »
 • Logistikpodden Magasin 190418
  Varm välkommen till det första Logistikpodden Magasin! Magasinet leds av Nina Modig och Per Olof Arnäs som samtalar om aktuella händelser i logistiken. Tanken är att vi ska spela in eller livesända ca ett magasin i månaden. I premiärmagasinet pratar vi om flygskam och tågskryt, P.O.'s bucket list, Amazon som... Read more »
 • Avsnitt 101 - Paul Svensson - Hållbarhetskock
  Paul Svensson är kocken som vill att vi ska sluta slänga mat, att vi ska bredda vårt proteinintag, att gastronomin måste utvecklas och att en croissant ska ha ett andra liv som frysbar brioche. I TV-programmet Maträddarna utmanar han tillsammans med Anne Lundberg våra föreställningar om vad som går att... Read more »
 • Avsnitt 100
  100 avsnitt! Eller egentligen fler. Jag räknar bara de som har fått ett avsnittsnummer, men jag har ju också producerat ett antal krönikor och bonusavsnitt. I drygt 4 år jag jag träffat fler än 100 personer och haft 95000 nedladdningar (TACK!). Missa inte TÄVLINGEN! Vinn en Logistikpodden-T-shirt. Välj ut dina... Read more »
 • Avsnitt 99 - Dag Ericsson
  Dag Ericsson, professor emeritus i logistik, är en av de som har arbetat längst med logistikforskning i världen. I mer än 50 år har han varit en av våra mest centrala nyckelspelare i bryggan mellan industrin och forskningen. På listan över företag som han har arbetat med hittar vi, bland... Read more »
 • Avsnitt 98 - Live från Logistik & Distribution 2019
  På mässan Logistik & Distribution som gick av stapeln i Malmö 6-7/2 2019 fick vi chansen att spela in ett avsnitt från scen. Vi möter Lina Moritz från Closer, Bo Hallams från Steerlink Partners/No Waste samt Julian Lee från Airmee. Vi pratar om digitalisering, om städer och e-handel samt vad... Read more »
 • Avsnitt 97 - Per Adamsson
  Per Adamsson har en lång historia inom Volvokoncernen och har personligen arbetat med stora delar av den fantastiska digitala utveckling som varit i branschen de senaste tre decennierna. Han började sin karriär i fordonsindustrin med att laga mopeder som tonåring och är idag VD på Volvo Group Venture Capital efter... Read more »
 • Framtida transporter 2019
  Idag har jag än en gång haft förmånen att få leda juryarbetet i den fantastiska tävlingen Framtida transporter på Universeum. Att unga i 14-15-årsåldern får chans att tänka stort och fritt och att vuxna verkligen tar sig tid att lyssna och diskutera med dem om deras idéer är något som kan... Read more »
 • Avsnitt 96 - Johan Jemdahl
  Johan Jemdahl är VD för Greencarrier Group, ett av nordens största oberoende transport- och logistikföretag. Han har ett långt förflutet, bland annat som logistikansvarig på Ericsson, och har arbetat i Sydamerika, Nordamerika och Afrika. Under vårt mycket intressanta samtal avhandlar vi ämnen som hur en brasse kan kategoriseras, Moores lag,... Read more »
 • Avsnitt 95 - Kent Olsson
  Möt programmeraren som är VD på mjukvaruföretaget Consafe Logistics som gör WMS-system. Vi pratar om vikten av både domänkunskap och specialistkunskap och om vikten att skapa ett ekosystem för kompetensrörlighet.  Vi diskuterar också lite om vad grejen är med autostore och om digitaliseringens effekter i stort, till exempel AI, plockningsstöd... Read more »
 • Avsnitt 94 - Magnus Swahn
  Magnus Swahn är en av de som arbetat med hållbara transporter allra längst i Sverige. Vi träffades för första gången 1996 då han var miljöchef på ASG och jag var exjobbare från Chalmers. Han har sedan dess arbetat på SJ Gods som under hans vakande hand bytte namn till Green... Read more »
 • Krönika 12 - Tinder för transporter
  En krönika om hur delningsekonomin kan komma att påverka transportindustrin. Hur är det egentligen ställt med Europas åkerier och deras relationer? Även publicerad som krönika hos Kneg (på svenska) och hos Ertico  (på engelska). För mer information, se AEOLIX.net Fakta om transporter i Europa: https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Freight_transport_statistics#Road_freight Fakta om Europas hushåll: ... Read more »
 • Avsnitt 93 - Lars Green
  Lars Green har arbetat med globala transporter sedan 70-talet, främst i den japanska NYK-koncernen. Han berättar om hur han skulle hoppa av som ung VD efter ett år men fastnade i 21 år till, om att rederier blir reditörer och speditörerna blir spederier (dvs de närmar sig varandras verksamheter). Idag... Read more »
 • Avsnitt 92 - Julian Lee
  Julian Lee är grundare och VD på den snabbväxande digitala speditören Airmee. Han har arbetat på svenska ambassaden i New York, som skådis och på vårdklädesstartup i Los Angeles och på stort techföretag i Korea. Och det var när han bodde i Asien som han fick idén med Airmee som... Read more »
 • Avsnitt 91 - John Ekman
  John Ekman är grundare och Chief Conversionista på företaget Conversionista. De hjälper e-handlare att gå från sidbesök till försäljning - konvertering. John har arbetat med detta sedan innan det kom till Sverige och han är idag en av världens främsta inom sitt område. Under vårt samtal avhandlar vi e-handeln i... Read more »
 • Krönika 11 - Utsikten från Mount Stupid
  En krönika om Dunning-Krugereffekten och hur den kan yttra sig i både hypekurvor och blockchainevangelism. Samt, kanske, ett par mindre vågade spådomar om vart vi är på väg. Dunning-Kruger. Image created by Micco Grönholm. Published under CC BY 4.0.[/caption] Även publicerad som krönika i Supply Chain Effect.  ... Read more »
 • Avsnitt 90 - Andreas Wramsmyr
  Andreas Wramsmyr är grundare och VD på Adnavem, en digital speditör fokuserad på flöden till och från Sydostasien. Med en historia på ABB där han byggde upp digitala inköpssystem och som logistikchef på Gunnebo bytte han sida och blev sedan VD för en speditionsfirma. För ett år sedan startade han... Read more »
 • Avsnitt 89 - Mattias Goldmann
  Som bilälskande miljödebattör är Mattias Goldmann, VD på Fores och ansvarig för 2030-sekretariatet, en av landets mest tongivande röster rörande hållbara transporter. Under en mycket intensiv dryg halvtimme samtalar vi på ett café i Visby. Vi pratar om lobbyism, tankesmedjor, Elon Musk (som Mattias har träffat!), om Almedalen, om elbilar,... Read more »
 • Avsnitt 88 - Robert Sommar
  Robert Sommar är en riktig järnvägsexpert! Efter licentiatexamen har Robert tillbringat sin karriär i konsultvärlden där han idag arbetar med strategiska järnvägsfrågor på Sweco. I avsnittet, som för ovanlighetens skull spelas in på en parkbänk i Visby under Almedalsveckan, nördar vi ner oss rejält i olika aspekter av järnvägstransporter. Många... Read more »
 • Avsnitt 87 - Helena Samsioe
  Helena Samsioe är VD och grundare på GLOBHE, an svensk startup som vill skapa en bättre framtid med hjälp av drönare. Helena tror fullt och fast på att framtiden redan är här, något som hon vill visa med sitt företag. 2017 rankades hon top 100 bland unga företagsledare i Sverige,... Read more »
 • Avsnitt 86 - Matthias Kettelhoit
  Matthias Kettelhoit är ansvarig för Logicenters, ett logistikfastighetsbolag. Han har ett långt förflutet i branschen och har arbetat många år inom det som idag är DB Schenker, men också på 3PL-företaget Aditro Logistics. Vi pratar, bland mycket annat, om branschens utveckling, både historiskt och framåt. Film från Shanghais hamn: ... Read more »
 • Avsnitt 85 - Jakob Armö
  Jakob Armö är lastbilschauffören som tröttnade på allt strul som är förknippat med leveranser och som nu har skapat det som han kallar för "lastkajernas Google". I egna företaget LUP Technologies hjälper han industrier och chaufförer att utbyta digital information om allt det där praktiska som så ofta skapar problem... Read more »

Logistikpodden finns också på Libsyn och iTunes. Och naturligtvis också på Twitter.