Här har vi samlat alla de livesändningar som vi gjorde under Logistik och Transport 2013. Vi hann inte med att sända alla sessioner, tyvärr, och de första försöken hade lite sämre bild än de senare, men ljudet ska vara helt OK.

Sammanfattningsvis kan jag konstatera att årets konferens fungerade mycket bra och att många av föredragen var av toppklass (transparens: jag har varit med i konferensens programråd och är alltså delvis ansvarig för innehållet).

liveTV

De flesta rubrikerna är länkade till konferensens hemsida där ytterligade information om sessionerna finns att läsa.

Logistik – Världens viktigaste bransch

Detta seminarium handlade logistik ur ett globalt perspektiv. Första talare som filmades var Annika Winsth, Chefsekonom på Nordea (2 delar).


Sedan var det dags för Dan Andersson från Chalmers och Linda Styhre från IVL att presentera resultat från den stora transportinköpsstudie (Chalmers, GU och IVL) som nyligen publicerats.Seminariet avslutades med en paneldiskussion mellan ett antal före detta chalmerselever och professor Kent Lumsden om hur logistikutbildningen har förändrats sedan 1980-talet.

 KNEG – överlämning av rapport

I pausen lämnade Lars Mårtensson, Volvo och Helene Samuelsson, Preem över årets KNEG-rapport till infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd (2 filmer).


 Fyra nyanser av logistik

Detta pass samlade fyra spännande föredrag med fyra olika förhållningssätt till logistik.

Det första handlade om hur Göteborgs Symfoniorkester gör när de reser runt med temperaturkänsliga instrument och mängder med folk. Helena Wessman,vd och konstnärlig chef, Göteborgs Symfoniker AB höll en spännande presentation.

Först kommer en kort inledning av programskaparna Lena Göthberg, Nora Källström, Ankie Hvittfeldt och Lena Dyfverman.

Håkan Sibbesson och Sandra Marrero från PEAB berättar om sina erfarenheter och upplevelser från ett av Sveriges mest spännande logistiska utmaningar – att bygga om posthuset till ett hotell mitt i centrala Göteborg.

Jan D’Arcy, Senior Cargo Superintendent, TransProCon, berättade om hur man fraktar riktigt stora och otympliga saker till sjöss.

Är transportbranschen under utflaggning?

Detta seminarie var extrainsatt med anledning av det reportage som Uppdrag granskning sände den 20/3 2013.

Efter en kort inledning presenterar Erik Karlsson, Schenker, Tommy Pilarp, Transportgruppen samt Henrik Sternberg, LTH lite om bakgrunden, vad cabotage är, samt vad den uppmärksammade Cabotagestudien hittills kommit fram till (läs mer om denna här).

Efter detta följde en panel där företrädare för flera olika företag och organisationer diskuterade cabotagefrågan.

Är framtiden molnig, glasklar eller både och?

Detta seminarie (som jag själv arrangerat tillsammans med Erik Behm, Business Region Göteborg) handlade om informationsteknologi. Första delen handlade om vad man kan göra med modern teknologi, molnbaserade tjänster och Big data etc. Andra delen presenterade tre fallstudier av olika karaktär.

Först ut var Johan Magnusson, Handelshögskolan i Göteborg. Han pratade om hur affärssystemen står inför en stor förändring och om hur nya aktörer kommer att träda fram och utmana de traditionella spelarna.

Gerhard Guron berättade om hur ett molnbaserat system fungerar och vilka fördelar detta medför.

Detta åtföljdes av en paneldiskussion om hur webbaserade system håller på att ta över i logistikbranschen.

Mikael Haglund från IBM höll en mycket spännande (och kanske skrämmande?) presentation om möjligheterna med Big data.

Claes Magnusson (@claes) berättade om ett av världens mest fascinerade företag – Apple – och om hur de vän de från att vara konkursmässigt till att bli ett av världens mest framgångsrika företag.

Anders Brödje från Sjöfartsverket berättade om hur sjöfarten håller på att koppla upp sig i projektet MONALISA (2 delar).

Jonathan Wichmann från Maersk Line fick avsluta sessionen med en beskrivning av hur Maersk blivit allas favorit inom sociala medier.

Upphandlingens ädla konst

Detta seminarie handlade om transportupphandling.

Under passet ”10 rätt – 10 fel i transportupphandling” möttes transportsäljare och -köpare och redogjorde för vad de tycker är viktigt när det kommer till transportinköpsprocessen.

Under rubriken Vad får logistiken kosta? redogjorde Pär Sandström hur 10 olika företags logistikkostnader yttrade sig utifrån olika infallsvinklar.

EU och Sverige – På väg

Konferensens sista seminarium fokuserade på Sveriges roll i EU.

Stefan Back, Transportgruppen, inledde med en överblick av Sveriges roll i EU vad gäller transporter. Per Bondemark, SSAB, pratade om hur logistiken och transporterna påverkar oss. Anders Ygeman (S) och Jan-Evert Rådström (M) deltog, efter att ha hållit varsitt kort anförande, sedan i en mycket intressant paneldiskussion om många aktuella frågor för svensk och europeisk transportindustri (2 delar).

0