Välkommen till Sveriges första (?) och enda crowdsourcade logistikblogg! Detta är ett hobbyprojekt som jag har arbetat med en tid. Det började egentligen för ett år sedan.

Den 7/12 2009 startade jag min blogg Third Opinion. Jag har alltid tyckt om att skriva och jag kastade mig in i bloggvärlden med hull och hår. Nu har jag – ett år senare – producerat närmare 270 inlägg och känner att jag börjar få kläm på hur det fungerar.

Flera av mina inlägg på Third Opinion var logistikrelaterade. Eftersom jag har min yrkeshemvist inom transport- och logistikbranschen var det naturligt för mig att skriva om detta då och då. Jag skrev naturligtvis om en massa annat också, och det var egentligen detta som så småningom födde idén om Logistikfokus.

Jag saknade helt enkelt en bra samlingsplats för intressanta och bra texter från branschens experter. Visst, i tidningarna skrevs det krönikor och i deras reportage kunde man läsa om intressanta personer och om deras tankar och idéer. Men det kändes ändå som om något saknades. Krönikorna var utspridda och ofta gick de inte att komma åt online. Reportagen likaså. Vi behöver helt enkelt en bra logistikblogg i Sverige.

Idén med Logistikfokus är att på sikt bygga upp ett bibliotek av kunskap, intryck, analyser, åsikter och beskrivningar av en bransch som är komplex, mångfacetterad och väldigt ofta missförstådd. Och detta gör man naturligtvis inte på egen hand.

Att göra Logistikfokus till en crowdsourcad blogg var en självklarhet. Begreppet crowdsourcing är enligt Wikipedia ”en metod att söka förslag till problemlösning från många andra parter”. Tanken är att så många som möjligt inom branschen (både i akademin och i näringslivet) ska kunna bidra med något eller helst några av sina ”guldkorn”.

Ett annat viktigt beslut var att licensiera hela Logistikfokus enligt Creative Commons (CC-BY). Detta innebär att allt som produceras i original på bloggen fritt kan användas av vem som helst, i vilket syfte som helst (även kommersiellt). Det enda vi vill ha är en länk till originalinlägget samt ett erkännande till den aktuella författaren. Detta innebär att till exempel studenter eller nyhetstjänster fritt får använda våra delade kunskaper. Och jag är övertygad om att den som delar med sig får mångfalt tillbaka.

Vill du skriva på Logistikfokus? Sjäklvklart vill du det! Dela med dig av dina erfarenheter. Det finns många som vill veta.

Och vill du inte skriva är du naturligtvis hjärtligt välkommen i läsarskaran. Berätta om bloggen för dina kollegor och vänner. Ju fler vi blir desto bättre. Kommentera gärna inläggen. Debatt är kul och för världen framåt!

Kolla in denna sida för information om hur det går till när man skriver på Logistikfokus. Det är roligt och enkelt och tänk på all god karma du samlar på dig när du delar med dig av dina kunskaper.

Än en gång – Välkommen!

Hälsningar

Per Olof Arnäs
Logistikfokus

P.S. De inlägg som redan är publicerade på bloggen kommer från Third Opinion.

P.P.S Logistikfokus är 100% icke-kommersiell och helt fri från band till företag, myndigheter, politiska intressen och andra organisationer. Den enda marknadsföring som sker är via skribenternas profilinformation där de kan ange var de arbetar och publicera länkar till deras egna hemsidor.

P.P.P.S Design och innehåll i menyer etc. är under utveckling. Mer om detta i senare inlägg.

0